sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Akvaarioaiheiset Uutiset

Omenakotilot täyskieltoon koko EU-alueella:

Linkkejä aiheen uutisiin:
www.europarl.europa.eu
http://www.fera.defra.gov.uk/plants/plantHealth/pestsDiseases/documents/praPomaceaInsularum.pdf
http://snailbusters.wordpress.com/tag/pomacea

Yleistä:
Muunmuassa Espanjassa ja Floridassa (myös Kiinassa, Thaimaassa, Japanissa, Uudessa-Guineassa ja Hong-Kongissa) luonnonvaraisista Pomecea suvun kotiloista, on tullut suuri uhka luonnon vesikasvillisuudelle ja erityisesti riisi viljelmille, joten EU aikoo kieltää omenakotiloiden viennin ja tuonnin koko EU:n alueella. Valitettavasti akvaarioharrastajien kannalta tämä tarkoittaa sitä, että omenakotiloita ei saa jatkossa enää akvaarioliikkeistä, jotka eivät saa niitä enään tilattua tukkuliikkeistä, elleivät yksityiset harrastajat vie omenakotiloita akvaarioliikkeisiin (sekään ei ilmeisesti ole jatkossa luvallista). Näin ollen vuodesta 2013 alkaen saatavilla tulee olemaan ainoastaan yksityisten harrastajien kasvattamia omenakotiloita (ellei niiden myyntiä harrastajienkin välillä pystytä estämään). Nyt jos koskaan on tärkeää, että Suomessakin mahdollisimman moni harrastaja ylläpitäisi terveitä omenakotilokantoja, että lajia olisi saatavilla vielä tulevaisuudessakin ja, että liiallista sukurutsausta ei päästettäisi tapahtumaan. Suomessa omenakotiloiden joutumisesta luontoon ei syntyisi minkäänlaista vaaraa, koska ne kuolisivat pois viimeistään talvella. Pomecea invaasio-ongelma ei ole kuitenkaan mikään uusi, vaikka kielto tuleekin voimaan vasta 01.01.2013, nimittäin Espanjassa haitallisen suuri kotilokanta on ollut olemassa jo useamman kymmenen vuoden ajan. Haitallisista kotiloista puhuttaessa usein mainitaan lajit P. canaliculata ja P. insularum.

Omenakotilo invaasio ja ongelman hoitaminen:
Ongelman laajuutta saattaa auttaa ymmärtämään alla olevista linkeistä löytyvät kuvat, joita on otettu maailmalla luonnonoloissa. Yhdelle riisin varrelle ilmaantuva munien määrä saattaa aiheuttaa pahimmillaan yli tuhannen omenakotilon syntymisen, joten hyvin pienelle alueelle voi ilmaantua kymmeniä tai satoja tuhansia omenakotiloita, ellei luonnollisia vihollisia ole riittävästi ja mikäli ravintoa on riittävästi. Tällöin vesistön pohjaa ei välttämättä edes erota kunnolla, koska kotiloita on aivan kaikkialla, aikuisia yksilöitä saattaa yhdestä järvestä tai lammikosta löytyä tuhansia kiloja. Ongelmaa yritetään saada kuriin tutkimalla syitä, että miksi omenakotiloiden luontaiset viholliset eivät pysty pitämään kantaa kurissa ja mahdollisuutta lisätä vesistöihin kuparia esim. kuparisulfaatin muodossa. Valitettavasti vaarana tässä on, että vedenalaisesta elämästä riittävästi tietämättömät tahottappavat samalla monia katka- ja jokirapulajeja, sekä useita kasvilajeja ja muita hyödyllisiä luontoon kuuluvia eliöitä. Yksi syy kotiloiden valtaviin esiintymiin saattaakin olla juuri kotkien, sammakoiden, käärmeiden, liskojen, petohyönteisten (kuten sudenkorento), vesilintujen (kuten tiettyjen ankkalajien), lintujen ja kalalajien alueellinen vähentyminen syystä tai toisesta.

http://th.wikipedia.org/
http://drmat-ismail.blogspot.fi/2012/10/pomacea-in-ricefield-still-problem.html
http://farm4.static.flickr.com/3132/3248449305_257976338c.jpg 
http://www.hawaiiinvasivespecies.org/pests/applesnail.html 

Vieraiden lajien levittäminen luontoon:
Kielto koskee koko Pomecea sukua ja tätä on perusteltu lajien vaikealla tunnistettavuudella ja sillä, ettei EU-komission mukaan eri lajien haitallisuudesta ole riittävän paljon ja tarpeeksi luotettavaa tietoa saatavilla. Viranomaisten kuten tullihenkilöstön ym. pitäisi myös pystyä tunnistamaan eri lajit, jos kielto asetettaisiin koskemaan jotain tiettyä lajia, eikä koko sukua. Tunnistaminen olisi melko vaikeaa kotiloita harrastamattomille ihmisille. Valitettavaa on, että kielto koskee koko EU-aluetta, vaikka monissa maissa ilmasto ja olosuhteet estäisivät jokatapauksessa valtavien omenakotilokantojen syntymisen. Esimerkiksi suomessa omenakotilosta tuskin syntyisi koskaan ongelmaa luonnossa kylmien talvien vuoksi (omenakotiloita esiintyy luonnossa alueilla, jossa lämpötilat ova normaalisti kylmimmilläänkin vähintään kymmenen asteen yläpuolella), mutta kuten kaikkien kasvi-, kala-, kotilo-, rapu-, lisko- ja jopa bakteerilajien kohdalla AINA, niin mitään lajia ei saa koskaan viedä alkuperäisalueelta pois ja vapauttaa muualla luontoon, koska vaikutukset saattavat olla tuhoisia. Esimerkiksi minkki Suomen luontoon vapautettuna teurastaa ja häätää Suomen luontoon kuuluvia eläin lajeja vesistöjen ääreltä (niin lintuja, kuin hyönteisiä ja pieniä nisäkkäitäkin) ja sotkee näin täydellisesti ekosysteemin ja luonnon tasapainon. Esimerkiksi tapetuilta vesilinnuilta, joiden pää löytyy useiden metrien päästä vartalosta, on usein asialla ollut nimenomaan minkki. Minkkien vapauttaminen luontoon myös aiheuttaa kannibalismia eli ihminen pakottaa minkin teurastamaan ja syömään omia lajikumppaneitaan. Yhden eläin tai kasvilajin vaikutus alueelle, jonne se ei kuulu, voi olla pysyvä ja korjaamattomissa ja se voi vaikuttaa pieneliöistä kasveihin, hyönteisiin, eläimiin ja aivan kaikkeen luonnossa. Australiassa tällaiset ongelmat ovat jo pitkään aiheuttaneet valtavaa tuhoa paikalliselle ympäristölle ja paikalliset tullit ovat erittäin tarkkoja kaikesta elollisesta maahan tuotavasta tai maasta pois vietävästä. Lyhyesti sanottuna, älä vapauta mitään tuotanto-, lemmikki, terraario- tai akvaario eläin- tai kasvilajeja luontoon Suomessa tai missään muuallakaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti